Rumy, bílé i tmavé, jsou velmi populární při výrobě koktejlů. Daiquiri a mojito jsme Vám představili již v druhém díle našeho seriálu. Nyní následují další. (Vzhledem k tomu, že řada koktejlů existuje ve vícero verzích, přednostně uvádíme recepty Mezinárodní asociace barmanů - označeno IBA.) CUBA LIBRE Nápoj Cuba Libre (španělsky Svobodná Kuba) vznikl během španělsko-americké války (kolem roku 1900) v Havaně a byl pojmenován podle přípitku vojáků bojujících za osvobození Kuby ze španělské ...
Rumy, bílé i tmavé, jsou velmi populární při výrobě koktejlů. Daiquiri a mojito jsme Vám představili již v druhém díle našeho seriálu. Nyní následují další.
(Vzhledem k tomu, že řada koktejlů existuje ve vícero verzích, přednostně uvádíme recepty Mezinárodní asociace barmanů - označeno IBA.)
Nápoj Cuba Libre (španělsky Svobodná Kuba) vznikl během španělsko-americké války (kolem roku 1900) v Havaně a byl pojmenován podle přípitku vojáků bojujících za osvobození Kuby ze španělské nadvlády. Po nástupu komunistického režimu na Kubě se v USA rozšířil prozaický název „Rum and Coke“, neboli rum s kolou. V původním nápoji byl s největší pravděpodobností použit rum Bacardi. Avšak od změny režimu se rumy Bacardi vyrábějí mimo Kubu a v původním lihovaru Bacardi se nyní vyrábí rum Havana Club. Vzhledem k těmto okolnostem spolu tyto dvě značky v současnosti soupeří, která z nich má být použita pro dosažení originální chuti koktejlu
Recept (IBA):
Sklo: highball (definice viz článek Koktejly 1 - Příprava, základy)
Smíchejte uvedené suroviny a nalijte do sklenky naplněné ledem. Ozdobte dílkem limetky.
(Jiné verze tohoto receptu doporučují smíchat rum a kolu v poměru 1:3 (3cl rumu a 9cl koly) a přesné množství limetkové/citrónové šťávy (0,5cl).)
První písemná zmínka o nápoji Piňa Colada pochází z cestovatelského časopisu Travel z prosince 1922, popisující nápoj z rumu a ananasové šťávy. Současné složení doplněné o kokosové mléko se ustálilo v 50.letech.
Piňa Colada je oficiální národní nápoj v Puerto Rico.
Recept (IBA):
Nalijte všechny suroviny do šejkru s drceným ledem. Protřepejte do úplného smísení. Přelijte do vychlazené vysoké sklenice nebo poháru a pokud třeba doplňte sodou. Ozdobte klínkem ananasu, koktejlovou třešní a podávejte s brčkem.
Koktejl Mai-Tai vymyslel Victor Bergeron (více známý jako Trader Vic), majitel řetězce restaurací v polynéském stylu, když jeho kalifornskou restauraci navštívila v r. 1944 skupina přátel z Tahiti. Jeden z nich po ochutnání vykřikl „Maita'i roa!“ („Velmi dobré!“) a podle toho získal nový nápoj své jméno.
Recept (IBA):
Dejte všechny suroviny kromě tmavého rumu do šejkru s ledem. Dobře protřepte a nalijte do tumbleru. Navrch nalijte tmavý rum, ozdobte klínkem ananasu, mátovými lístky a limetkovou kůrou. Podávejte s brčkem.
Tento název se často používá jako všeobecné označení punčů, v nichž je základní složkou rum, ale podle IBA existuje i jednoznačné složení.
Recept (IBA):
Sklo: highball
Nalijte všechny suroviny kromě tmavého rumu do šejkru s ledem. Dobře protřepte a nalijte do sklenice, pokud je třeba, doplňte sodou. Ozdobte citrónovým nebo pomerančovým plátkem.
Tento sladký tropický koktejl byl vynalezen Patem O’Brienem v jeho baru v New Orleansu během druhé světové války a v New Orleansu je velice populární do dnešní doby. Své jméno získal po typických sklenicích ve tvaru hurikánové lampy.
Recept:
Nalijte všechny suroviny do šejkru s ledem. Dobře protřepte a nalijte do vysoké sklenice. Ozdobte třešničkou a plátkem pomeranče/limetky (podle použitého džusu). Podávejte s brčkem.