Koktejly 2 - Příprava, základy

Alkoholické nápoje nejen zahřejí, ale také slouží k přípravě osvěžujících míchaných nápojích. Proto jsme si pro Vás připravili na léto seriál o koktejlech. V úvodním článku se seznámíme s tím, co se skrývá pod pojmem koktejl, jak koktejly připravovat a správně servírovat. Suroviny Koktejly jsou míchané nápoje na bázi tvrdého alkoholu (vodka, rum, tequila atd.), ochuceného a naředěného nejčastěji ovocnou šťávou, ale i vermutem nebo smetanou. Pro chuť a barvu se pak přidávají další složky (grenadina, Blue ...


Alkoholické nápoje nejen zahřejí, ale také slouží k přípravě osvěžujících míchaných nápojích. Proto jsme si pro Vás připravili na léto seriál o koktejlech.

V úvodním článku se seznámíme s tím, co se skrývá pod pojmem koktejl, jak koktejly připravovat a správně servírovat.

Suroviny

pina-colada.jpgKoktejly jsou míchané nápoje na bázi tvrdého alkoholu (vodka, rum, tequila atd.), ochuceného a naředěného nejčastěji ovocnou šťávou, ale i vermutem nebo smetanou. Pro chuť a barvu se pak přidávají další složky (grenadina, Blue Curacao atd.) Nezbytnou součástí řady koktejlů jsou pevné chuťové doplňky (koktejlové třešničky, olivy, plátky citrónu), ale i ozdoby sloužící pouze pro potěchu oka (např. spirálka z citrónové kůry).

Způsoby přípravy

layering.jpgStavění (building) – Nejjednodušší způsob přípravy. Suroviny se jednoduše nalijí přímo do sklenky, v níž jsou podávány. Někdy se lehce zamíchají.

Vrstvení (layering) – Suroviny se postupně nalévají po ploché lžíci opřené o stěnu sklenky v místě hladiny předchozí vrstvy.

Míchaní (stirring) – Suroviny se jednoduše zamíchají lžičkou nebo míchátkem v míchací sklenici s ledem a pak přes sítko přelijí do vhodné sklenky. Používá se na řídké nápoje, v nichž si má alkohol uchovat sílu a jejichž ingredience mají podobnou hustotu

shaker.jpgTřepání (shaking) – Suroviny se nalijí do šejkru naplněného asi do ¾ kostkami ledu a protřepávají se po dobu asi 10s nebo dokud se šejkr zvenčí neorosí. Kratší doba bude mít za následek nedostatečné vychlazení nápoje, delší doba, nebo použití ledové drtě může způsobit naředění koktejlu rozpuštěným ledem.

Mixování (blending) – Používá se při zpracování celého ovoce nebo surovin. Všechny suroviny (s výjimkou ledu, který se přidá až nakonec) se dají do mixéru a důkladně rozmixují nejprve na nízkou a potom vyšší rychlost.

Sklenice

Nejčastěji používanými sklenicemi na koktaily jsou:

0martini.jpg

Koktejlka nebo sklenka na Martini (Cocktail glass/Martini glass)

Sklenka s výrazně rozšiřujícími se stěnami a stopkou, z profilu připomínající Y, o objemu asi 100-150ml. Používá se hlavně na silné nápoje na bázi vodky podávané bez ledu. Dlouhá nožka zabraňuje ohřívání nápoje v ruce.

0highball.jpgHighball nebo Collinsova sklenice (Highball glass/Collins glass)

Rovná vyšší sklenice bez nožky, obvykle s tlustým dnem o objemu cca 200-350ml. Slouží k podávání longdrinků, ovocných nápojů a nápojů s ledem.

0tumbler.jpgTumbler nebo Old fashioned glass (někdy nesprávně označovaná jako sklenice na whisky)

Široká sklenka s rovnými nebo lehce se rozšiřujícími stěnami bez nožky o objemu asi 125-300ml. Slouží k podávání destilátů na ledu, ovocných nápojů a shortdrinků.

Další:

0flute.jpgFlétny na šampaňské (Champagne Flute)

Míchané nápoje s obsahem šumivého vína se podávají ve flétnách na šampaňské (Champagne Flute).

0shot.jpgPanáky (Shot/Shooter glass)

Silně alkoholické nápoje se servírují v panácích (Shot/Shooter glass).

Ve zvláštních případech se používají i sklenky na koňak a víno a některé další typy.

--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také vývoj softwaru na míru.